Gastvrouwen en gastheren gezocht voor Nes, Ballum, Buren en Hollum

Deze zomer start bezinnings- en ontmoetingscentrum De Plaats een bijzonder initiatief: in de vier dorpskernen wordt met bewoners en gasten kunst gemaakt. Bomen van verbinding, die door samen te werken vorm krijgen en zorgen voor gesprek. Een uniek project, gestart door een Nederlandse en Oekraïense kunstenares, die begin augustus naar Ameland afreizen om het project af te trappen. Om daarna verder vorm te krijgen in onze dorpen met onze bewoners en vakantiegasten.

In het begin van 2023 hebben de Oekraïense kunstenares Tatiana Rylina en Carola Mokveld een klein plaatselijk initiatief gestart in Vught (NB): De Tree of Connection. Het werken met kunst bracht mensen samen. Mensen die elkaars taal niet spraken. Mensen die veel hebben meegemaakt. Mensen die misschien niet zo snel hun verhaal doen, maar door te werken met kunst op verhaal komen.

Bomen van Verbinding ook op Ameland

Wat aanvankelijk een idee was om de Oekraïense en Vughtse gemeenschap samen te brengen, bleek zodanig gewild en zoveel behoefte uit de gehele samenleving voor te zijn, dat ze van hieruit het project Bomen van Verbinding hebben opgestart. Op meerdere plekken in het land hebben ze sindsdien het project uitgerold. Nu komen ze op uitnodiging van De Plaats naar Ameland.

Dieke Frantzen uit Hollum heeft Carola Mokveld leren kennen tijdens de Kunstmaand op Ameland. Ze raakte geïnspireerd door het project ‘Bomen van Verbinding’ en bracht het naar De Plaats. Dieke coördineert het project op Ameland vanuit De Plaats samen met hun begeleider ds. Otto Grevink.

“Het is zo mooi om te zien hoe dit project mensen samenbrengt. Of het nu taalmaatjes zijn die in gesprek proberen te komen met mensen uit andere culturen. Maar ook binnen gemeenschappen, hoe mensen elkaar beter leren kennen, of gewoon, door samen te zijn, niet alleen zijn, en vanzelf gaan praten. Misschien pas na een aantal keren. In Vught heb ik de verhalen mogen horen van verschillende plekken waar met Bomen van Verbinding is gewerkt. Er gaat een enorme geestkracht vanuit: je weet niet hoe het gaat worden en wat er gaat gebeuren. Het is hartstikke gaaf om je hieraan over te geven en heel simpel samen een boom te printen en ermee aan de slag te gaan.”

Amelandse bomen

Dat printen is een bijzonder proces. Het zijn geen standaard patronen. Ze worden ter plekke gemaakt door ecoprinten. Ecoprinten is een druktechniek, waarbij bladeren op stof worden gelegd, gebundeld en gestoomd. Hierdoor geven ze kleur af op het doek en krijg je bijzondere resultaten. Dat zijn bladeren van de plek waar de bomen verder worden ingekleurd en versierd. Zo worden in De Plaats eerst bomen geprint van Amelandse bladeren en bloemen en ontstaan er Amelandse bomen.

Op verschillende locaties in de dorpskernen van Ameland kan vervolgens verder gecreëerd worden met naaigaren, stofjes en wat er allemaal aan creativiteit opkomt. De ervaring elders leert dat het samen werken aan kunst verbindend werkt. “Dat is waar we op uit zijn in de ontmoeting met elkaar: verbinding tussen de inwoners van onze dorpskernen en verbinding met onze gasten.” Alle momenten op alle locaties zijn open voor iedereen: voor wie mee wil werken, of het eerst maar eens wil bekijken, of een kop koffie of thee lust met een praatje erbij.

De aftrap vindt plaats op zaterdag 3 augustus in De Plaats aan de Oosterlaan in Hollum. Hou voor de tijd deze website in de gaten!

Gastvrouwen en gastheren gezocht!

Wil je dit project ook mee mogelijk maken? Je inzetten voor verbinding tussen de bewoners van onze verschillende dorpskernen én onze vakantiegasten? Wil jij een dagdeel onze gastvrouw of gastheer zijn? Je hoeft niet creatief te zijn (mag wel natuurlijk); een warm en gastvrij hart is al genoeg. Op één van onze locaties ontvang je dan de bezoekers met koffie en thee en helpt ze op weg. Het samen maken doet de rest. ‘Bomen van Verbinding’  vindt plaats in augustus en september in Hollum, Ballum, Nes en Buren. Doe je mee of heb je vragen? Neem contact op met Dieke Frantzen: diekefrantzen@gmail.com.