Wie is wie

Aan al onze sprekers, weekendleiders en organisatie hebben we gevraagd om een korte CV te maken van wat zij in hun dagelijksleven doen en wat hen motiveert om een bijdrage te leveren aan de zinzoekers-weekenden. Op de verschillende pagina's hebben linkjes gemaakt naar de betreffende persoon.
 
 
 Kennismaken met Sandra Gaakeer
otto grevingSandra Gaakeer (55) komt uit Waalwijk, heeft twee volwassen kinderen en is getrouwd. Haar roots liggen in het onderwijs en ze is als vrijwilliger intensief betrokken bij een pioniersplek op een basisschool. Een grote drijfveer voor haar is om geloof ‘handen en voeten’ te geven met de bijbelverhalen als bron. “De levensvragen van mensen vinden hun oorsprong in wat hen overkomt en wat zij meemaken. Het is fijn om dan samen op te trekken.” Sandra ervaart hierin ook dat mensen elkaar een stukje van God kunnen laten zien. “Op Ameland is het bijzonder om dagelijkse strubbelingen los te kunnen laten. Juist in alle bezigheden is het ook goed om tijd en rust te zoeken voor inspiratie. En dat is op Ameland als vanzelf te vinden.”
 
 
 
 
 Kennismaken met Otto Grevink
otto grevingOtto Grevink (44) is een drukke vader van een dochtertje van 3, getrouwd en woont in Waalwijk. Hij werkt als dominee in een kerk en als pionier op een basisschool. Naast het werk vanuit huis en het huishouden bezoekt hij mensen en reist hij naar andere pioniersplekken in het land die hij begeleidt. Rust vindt Otto op Ameland, waar hij terechtkwam als begeleider van pioniersplek De Plaats. "Het is alsof je echt even alles achter je laat als je de boot opstapt. Mijn schouders zakken en mijn ademhaling zakt, merk ik meteen. Alles vertraagt in me als ik op het eiland ben. Alleen al door hier te zijn kom ik weer in balans. En dat je hier nog op een leeg strand kunt lopen en echt even alleen kunt uitwaaien verheldert mijn gedachten en geeft mijn lichaam rust." Otto werkt sinds 2016 voor internetkerk MijnKerk.nl. Hier 'vind je handvatten om je geloof een plek te geven in je dagelijks leven'. Otto wil je graag de verhelderende rust laten ervaren van Ameland en kijkt ernaar uit je te ontmoeten.
 
 
 
 
Kennismaken met Sijbrand Alblas 
sijbrandklein90x90Sijbrand Alblas (35) woont samen met zijn gezin op Ameland. Hij is sinds drie jaar werkzaam als predikant op het eiland en hij werkt voor pioniersplek De Plaats. Zijn hele leven heeft hij op veel verschillende plekken gewoond, maar nergens voelt hij zich zo thuis als op Ameland. 'Ik vind het vaak moeilijk om mijn gedachten stil te zetten. Maar als ik hier door de natuur fiets of wandel dan lukt het mij al een stuk beter. Het leven is hier minder gestresst in vergelijking met de wal. Hier is ruimte voor vertraging en verwondering. Dit helpt mij om zelf ook meer in balans te zijn.' Hij geniet ervan om deze eiland ervaring ook met anderen te delen en biedt graag een luisterend oor.
 
 
 
 
 
 
Kennismaken met Nynke Dijkstra
nynke dijkstraNynke Dijkstra is 63 jaar, ze is dominee en werkt voor de synode van de Protestantse Kerk.
Ze is getrouwd met Frank, samen hebben ze drie kinderen en zes kleinkinderen, die iedere zomer allemaal met hen op Ameland vakantie vieren.
‘Ameland is de plek van mijn jeugd, waar ik jaarlijks meerdere malen kom, daar kom ik thuis. Het eiland is mij vertrouwd en ik geniet van eindeloze wandelingen en zwemmen in zee’.
Nynke geniet van inhoudelijke gesprekken. Wat geeft jouw leven zin en betekenis, waar hoop je op, wat zet jou in beweging?
‘Ik hoop tot op hoge leeftijd te blijven leren van wat anderen ontdekken en ik vind het fijn als ik op mijn beurt weer iets kan bijdragen in iemands leven’.
Nynke is geïnteresseerd in politiek, literatuur en geschiedenis en ze houdt van de Bijbelverhalen en in het bijzonder van Jezus.
 
 
 
Kennismaken met Anne-Meta Kobes-Gerritsen
anna metaAnne-Meta Kobes-Gerritsen (33) is sinds mei 2021 dominee bij de Federatie Doopsgezind-Gereformeerd op Ameland. Ze woonde zeven jaar in Amsterdam, werkte daarna zeven jaar als dominee in Heerenveen en is nu hier tussen de elementen van lucht en zon, wind en water, stilte en dynamiek. Ze vertelt: ‘het eiland ervaar ik als een plaats waar je jouw eigen stem weer duidelijker hoort klinken. Én: waar je nieuwe woorden opdoet om mee naar huis te nemen. Het is een plaats waar je even uit het ritme stapt, om stil te staan bij wat jou echt beweegt. De boot helpt daarbij, het vertragen en de verrassende ontmoetingen.’ Anne-Meta is getrouwd en moeder van twee jonge kinderen. Op www.domineekobes.nl schrijft zij over haar werk. 
 
 
 
 
 
Kennismaken met Jos van Oord
jos van oordgrootIk ben Jos van Oord. Al weer een poosje met pensioen. Maar kan het werk niet laten. Op mijn 65e jaar werd ik gebeld of ik interim-predikant wilde zijn, voor een jaartje. Het werden er vijf. En ondertussen werd ik afgelopen jaren ook nog presentator bij een wekelijks tv-programma van de KRO/NCRV. Actief zijn houdt mij op de been. 
Ik kijk dankbaar terug op mijn werkzame leven. Met liefde gewerkt in de wereld van religie, spiritualiteit en cultuur. Ik heb meegewerkt aan het boek Rebible dat mijn zus Inez (founder van de tijdschrift Happinez) schreef over haar herontdekking van Bijbelse verhalen. Wij merkten dat we – komend vanuit verschillende tradities- elkaar konden helpen bij de interpretaties van de verhalen uit de traditie. We hebben genoten van de vele bijeenkomsten in het land om mensen te vertellen over onze ontdekkingstocht. 
Mijn hart gaat heel mijn leven uit naar het 'vertalen' van Bijbelse verhalen naar de vragen van vandaag. Ze zijn een bron van onuitputtelijke wijsheid die een nieuw licht kunnen werpen op actuele thema's. Maar ook om op grond van de openheid van de Bijbel met eigen verhalen te komen. 
Ik ben getrouwd met Adrienne, vader van twee zonen. En sinds dit jaar voor het eerst grootvader van Abel. Deze geboorte maakt mij opnieuw ontvankelijk voor het wonder van het leven. We zijn met huid en haar verbonden met het transcendente. De oude verhalen kunnen ons helpen om dat gevoel te verdiepen.
In de beginjaren van mijn predikantloopbaan vaak met ons gezin in de zomer op Ameland vakantie gevierd. En de zondagen voor gegaan in Nes, Ballum en Hollum. Daar nu even zijn is thuiskomen. 
 
Kennismaken met Wielie Elhorst 
dav

Wielie Elhorst (1969) woont in Amsterdam en is daar en in Bussum gemeentepredikant, in respectievelijk de Oranjekerk en de Wilhelminakerk. Wielie groeide op in het Leger des Heils, maar koos tijdens zijn studie aan de (toen nog) Theologische Universiteit Kampen voor het lidmaatschap van de Gereformeerde Kerken in Nederland, later de Protestantse Kerk. Hij was van 1998-2015 professioneel actief in het jeugdwerk en de catechese, vanaf 2010 ook als predikant voor het landelijke jeugdwerk. Wielie is sinds 1989 nauw verbonden met het werk dat wordt verricht voor de emancipatie en sociale acceptatie van LHBTI-personen in christelijke kring, in Nederland en in Europa. ‘Sinds ik nu alweer ruim tien jaar geleden voor het eerst een dienst mocht verzorgen op Ameland, heb ik mijn hart verpand aan het eiland. De reis met de boot, de sfeer, de rust, het echt even helemaal weg zijn en de hartelijke ontvangst maken dat ik er ieder jaar weer naar uitzie de reis naar het Noorden te maken, altijd samen met vrienden of familie.’

 
 
 
 
Kennismaken met Engbert van der Meulen 
davIk ben Engbert van der Meulen, beheerder van Pioniersplek De Plaats. Een fantastische job waar je alle energie in kwijt kan en gelijk daarvoor in de plaats energie ontvangt.
Naast beheerder begeleid ik ook activiteiten samen met onze Pionierspredikant en vele vrijwilligers, dit doen wij voor alle doelgroepen van jong tot oud. En het mooiste is dat het niet uitmaakt wie of wat je bent. Dat horen wij ook vaak terug van onze bezoekers “wij voelen ons hier thuis” ongeacht hoe wij hier binnenlopen en wie wij hier ontmoeten, dat doet je goed.
Voor de zinzoek weekenden zal ik naast beheerder ook uw / jou gastheer zijn. Samen met onze vaste vrijwilliger Eeke Marees zullen wij ons uiterste best doen jullie een mooi weekend te bezorgen.
Zijn er vragen over een zinzoek weekend of een andere activiteit, bel mij gerust. Ben bereikbaar op telefoon nummer 0519-252221
 
 
 
Kennismaken met Peter Breure 
davPeter Breure (49) jaar woont met zijn vrouw en dochter in Voorthuizen. Hij werkt als dominee in de Ichthuskerkgemeente. Tot zomer 2021 was hij betrokken bij Keiland, een inspiratiefestival op Terschelling. Hij is bestuurslid van de stichting contextueel bijbellezen in Nederland en hoopt mensen mee te nemen de bijbel in vanuit eigen vragen. Peter raakt geïnspireerd in kloosters, waar rust, reinheid en regelmaat aan de orde van de dag zijn. In en om de gemeente zoekt hij naar vormen om kerk zijn nù aantrekkelijk en urgent te maken. Het mooie van de eilanden is, dat er ruimte is èn geen fysieke mogelijkheid om nog even snel naar huis te gaan om iets op te halen. In alle eenvoud bezig met wat er toe doet.
 


 
 
Kennismaken met Martin Teunissen 
dav

Martin Teunissen, (52 jaar) woont met zijn vrouw en dochter in Utrecht. Hij werkt voor de Protestantse Kerk en is verantwoordelijk voor de projecten van Kerk in Actie in Pakistan, Bangladesh en Nepal. Een prachtige baan omdat hij veel leert van de ervaringen en het geloof van christenen in Azië. Hij spreekt hier regelmatig over in kerken in Nederland en geniet ervan om trainingen te geven.

"Als je reist en dus even uit je vertrouwde omgeving stapt, dan helpt dat om anders naar je leven te kijken, je dagelijkse beslommeringen te relativeren en tot nieuwe inzichten te komen. Daarom is het mooi dat zinzoekers-weekenden op Ameland zijn. Dan moet je echt even op reis en kan je samen in een nieuwe en prachtige omgeving zoeken naar zin. Ik vind het een eer om hier aan mee te mogen werken."

 
    
 
 
 
Foto Sandra Haverman

Contact

Pioniersplek De Plaats

De Plaats 5, 9161 AD Hollum

Email: info@deplaats-ameland.nl

Telefoon: 0519-252221

Bankrekening: NL 10 RABO 0323187870

RSIN: 8572.54.704


Facebooktwitter logo bird transparent png