Onlangs zag ik hoe de beheerder van De Plaats met een sproeislang de betonnen fundering nat spoot. Nu ben ik wel gewend dat mensen in de zomer hun tuin besproeien, maar iemand die in de winter het beton besproeit had ik nog niet eerder gezien. Toch schijnt dit bij pas gestord beton nodig te zijn. Om goed stevig te worden mag het niet te snel drogen. Dus we moeten onze drang om de rest van het schuurtje meteen op te bouwen nog even onderdrukken. 
 
Dit is een mooie metafoor voor onze pioniersplek! Afgelopen jaar zijn we veel bezig geweest met onze fundering. We hebben grondig nagedacht over wat we met onze pioniersplek willen bereiken. Een mooi beeld hiervoor ontdekten we in de tuin achter De Plaats. Toen de beheerder hier aan het werk was hoorde hij ineens een grote ’plons’. Er bleek een wellput onder de grond verstopt te zitten. Deze zat er al jaren maar was verstopt geraakt. Zo willen we in De Plaats ook de bronnen van de christelijke traditie herontdekken. Want we proeven ins ons eigen leven dat het water uit deze bron nog steeds verfrissend is. En daar delen we graag van uit!

En zo bouwen we gestaag verder aan onze pioniersplek. We bouwen relaties op met mensen van Ameland en daarbuiten. Zij komen af op de gezelligheid en de inspirerende activiteiten in De Plaats. Het is mooi om te zien hoe jong en oud ons dan ook steeds beter weten te vinden. We merken dat het een plek is waar mensen zich veilig genoeg voelen om hun verhaal te vertellen. De drempel van De Plaats is laag genoeg en de muren geven voldoende beschutting. Natuurlijk staat er nog veel in de steigers, maar wat we nu al proeven smaakt zeker naar meer!
 
Sijbrand Alblas
predikant-pionier van De Plaats