Een Plaats voor verdieping

Pionieren is een moderne manier van kerkzijn. Het kan vanuit allerlei vormen ontstaan en duikt dan ook op in de meest uiteenlopende plekken. De protestantse Kerk Nederland (PKN) stimuleert de Pioniersplekken, waarvan er vandaag de dag zo'n hondert in ons land geregistreerd staan. Met de Plaats op Ameland bieden we een plek voor iedereen die behoefte heeft aan verdieping, op welke manier dan ook. In de tuin van De Plaats is een welput gevonden. Zo herbronnen wij ook weer. We staan stil bij onze relatie tot God, tot elkaar en de natuur. Hiervoor organiseren allerhande activiteiten, zoals stiltewandelingen, maaltijden en sing-inns. Maar minstens zo belangrijk is dat je bij de Plaats altijd kan binnenstappen voor een goed gesprek, ontmoeting of een kop koffie of thee. Met elkaar werken we aan een levendige, verbindende samenleving.

Hoe het begon

In 2014 brengt de kerkenraad op Ameland in kaart wat er op het eiland gedaan kan worden voor jongeren en jongvolwassenen, een groep die steeds minder gezien wordt in de kerk. De drempel van de klassieke kerk blijkt te hoog en met name jongeren voelen zich er niet meer toe aangetrokken. Toch blijkt er wel degelijk behoefte te zijn aan verdieping en zingeving. Naar aanleiding van deze conclusies doet een werkgroep vanuit de kerk inspiratie op om tot een goed plan te komen, zo bezoeken ze verschillende bijeenkomsten op Terschelling en gaan langs bij Nijkleaster in Jorwerd. Er wordt intensief gesproken over een andere manier van kerkzijn, maar ook de sterke en zwakke punten van een kerkelijke gemeente komen aan bod. Uiteindelijk is de kerkenraad eruit: Ameland heeft alles in huis om een pioniersplek kans tot slagen te bieden.

Een eigen ‘Plaats’

Om te kunnen Pionieren, en daarmee het geloof op een moderne wijze te kunnen benaderen, is een eigen centrum belangrijk. Juist in een gebouw dat niet directe associaties heeft met een klassieke kerk, kan de drempel om er binnen te stappen wegnemen. In de zoektocht naar een eigen gebouw viel op De Plaats 5 in Hollum. Deze boerderij was uitermate geschikt voor hetgeen dat de werkgroep voor ogen had: een laagdrempelige ruimte, dicht bij de kerk en aan de rand van het dorp. De Plaats staat voor verbinding, gastvrijheid en verdieping. Een plek voor ontmoeting met jezelf, elkaar en God.

Van Plan tot Plaats

Bij de zoektocht van de werkgroep naar een eigen gebouw om te kunnen Pionieren, viel het oog al snel op De Plaats 5 in Hollum. Piet Faber, nauw betrokken bij alle ontwikkelen, vertelt: ,,Deze boerderij was uitermate geschikt voor wat wij willen: een laagdrempelige ruimte, dicht bij de kerk en aan de rand van het dorp. In de omgeving van Hollum is in voldoende mate overnachtingsruimte te huur. In samenwerking met derden kunnen we arrangementen aanbieden inclusief overnachting.” Uiteindelijk wordt de Plaats op 17 maart 2017 aangekocht.
 
Werk aan de winkel!
Werk aan de winkel! Tijd om stap voor stap de karakteristieke boerderij te transformeren in een heuse Pioniersplek. Ontwerptekeningen volgen, net als vergunningen en het op de hoogte brengen van bewoners middels een nieuwsbrief. Terwijl de binnenkant van de Plaats volledig gestript wordt, begint duidelijk te worden dat het geheel zodanig verbouwd is dat het verband van het gebouw niet meer deugd. Piet: ,,Met spoed werd de draagconstructie in orde gebracht door dertien nieuwe schoren aan te brengen. Ook werd duidelijk dat de vloeren ten opzichte van elkaar veel te veel verschilde in hoogte en kwaliteit. En dan nog eens de aanwezigheid van een asbest dakbeschot.”
De periode van april tot en met juni staat in het teken van verwijderen van asbest, en vervolgens van alle wanden, muren en vloeren. Ulbe Visser voert met zijn medewerkers tonnen aan sloopafval, beton en ook grond af. Nu er ruimte is ontstaan wordt er hard gewerkt aan de riolering, waterleiding en andere voedingen in de grond. Als de bouwvak is verstreken is het tijd om te beginnen met renoveren van de wanden en het dak. Een behoorlijke klus, die met veel gevoel voor kwaliteit en liefde voor het vak wordt uitgevoerd. Piet: “Uitgangspunt was een maximaal haalbare geluidisolatie en natuurlijk warmte isolatie. Met een goed beheersbaar binnenklimaat door warmte terugwinning bij het ventileren.”
 
Verwijzing naar de kerk
Dat er een bijzonder project gaande is, blijft ook niet onopgemerkt bij Egbert Hoogenberk van Harmonische Architectuur BV. Hij wil graag zelf een kijkje komen nemen in de Plaats en heeft een idee: ,,Waarom maken jullie niet een gewelf, als een verwijzing naar het kerkgebouw?” Zijn idee komt compleet met schetsen en beschrijving en is op prachtige wijze gerealiseerd. Ook het ingenieuze ontwerp en vlakverdeling van de hoofdingang komt van zijn hand.
In de laatste maanden is er wederom enorm veel werk verzet, de Plaats heeft zijn definitieve vorm aangenomen. Piet: ,,er is gekozen voor een gedegen inrichting met een uniforme kwaliteit en uitstraling. Wie binnen stapt in de Plaats zal bijvoorbeeld de grote robuuste stamtafel direct opvallen.
 
previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

 

De Verbouwing

Vanaf het begin hebben we gezocht naar een Herberg, een plek waar iedereen zich thuis en geborgen voelt. Na lang wikken en wegen heeft de Hervormde Gemeente Ameland uiteindelijk De Plaats 5 aangekocht. Met de aankoop begon het plannen maken voor de verbouwing en de herinrichti ng. Met elkaar heeft het ongeveer een jaar geduurd voordat alles klaar was. Het resultaat is een prachtige verbouwde boerderij met veel mogelijkheden. De tuin biedt volop ruimte voor buitenactiviteiten.
 
previous arrow
next arrow
Slider

De Plaats

De Plaats is een gloednieuwe Pioniersplek in Hollum op Ameland, gevestigd in een onlangs verbouwde karakteristieke boerderij op steenworp afstand van de Nederlands Hervormde Kerk.
 
Op Ameland werd door de kerkenraad geconcludeerd dat de drempel van de klassieke kerk (te) hoog is voor met name jongeren. Toch willen we iedereen de verdieping bieden waaraan behoefte is, maar dan in een modern jasje. We zijn gaan pionieren, een nieuwe manier van kerkzijn die past bij de tijd waarin we leven. Wij streven naar een levendige kerkelijke gemeente, door een plek te creëren waar de deur altijd open staat voor een ontmoeting met elkaar, met God en jezelf: Pioniersplek de Plaats.
 
In de Plaats organiseren we tal van activiteiten, van stiltewandeling tot gezellig eten met elkaar. We halen actuele onderwerpen aan en raken geïnspireerd, komen op goede gesprekken maar hebben het ook simpelweg gezellig met elkaar. Activiteiten organiseren we uit kerkelijk oogpunt maar zonder vast omlijnt geloof, op die manier is Pionieren een moderne manier van kerkzijn. Iedereen moet zich welkom voelen in de Plaats: jong, oud en alles wat daar tussen zit.
 
Bij het Pionieren beperken we ons niet tot bewoners van het eiland, integendeel. De Plaats is ook een uitstekende plek voor een bezoek aan Ameland waarbij verdieping centraal staat. Ontsnap aan de dagelijkse hectiek en geniet van rust en ruimte, in combinatie met activiteiten in de plaats. Er is veel mogelijk, in samenwerking met accommodaties op het eiland kunnen we unieke arrangementen samenstellen.
Onder andere op deze website vind je altijd een actueel overzicht van alle activiteiten die we organiseren, maar de Plaats moet ook een plek zijn waar je zo kunt binnenstappen. Hiervoor is er bijvoorbeeld meerdere malen per week een inloop, kom gewoon eens langs voor een kop koffie.
 
previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

Wie zijn wij

Pioniersplek De Plaats

De Plaats 5, 9161 AD Hollum

Email: info@deplaats-ameland.nl

Telefoon: 0519-252221

Bankrekening: NL 10 RABO 0323187870


Facebooktwitter logo bird transparent png